Is de architectuur ‘van, voor en door’ architecten gemaakt – en is zij daarom alleen voor hen begrijpelijk? Biedt de architectuur in uw visie ondersteuning aan de IT-omgeving of het ontwerp van de architect met een specifieke tool? Met andere woorden: hoe ziet u de architectuur en uw rol als architect?

‘Van, voor en door’ architecten

Helaas komen we regelmatig een architectuur tegen die er voor de architecten is. En daar staan wij – zoals u waarschijnlijk al heeft kunnen opmaken uit onze eerdere blogs – niet achter. We zullen nog eens kort vertellen waarom.

In eerste instantie creëert een organisatie een startpunt met een architectuur. Na een periode van hard werken, flinke discussies en constante afstemming stáát de architectuur eindelijk. Het gevaar is dat het daarbij blijft. Alle betrokkenen zijn blij dat het gelukt is en er staat geen druk op de architecten. Aanvankelijk een comfortabele situatie. Maar wat gebeurt er als mensen binnen de organisatie zich na een tijdje gaan afvragen wat de architecten nu eigenlijk doen? Wat hun toegevoegde waarde is? En hoe de organisatie eruit zou zien zónder hen?

De schijn van overbodigheid

Als genoeg mensen de waarde van architectuur niet inzien, zal de organisatie architecten als overbodig beschouwen. Wat er dan gebeurt? De organisatie en IT gaan alleen verder – totdat er problemen ontstaan. Dubbel werk, veel systemen die niet op elkaar aansluiten, functionaliteit die niet bij de business past en geen duidelijke richting voor de IT: de organisatie breekt er haar hoofd over. Zij krijgt behoefte aan een IT-strategie, overzicht van het applicatie- en systeemlandschap, samenhang en inhoudelijke sturing van IT-ontwikkelingen. Kort gezegd: de organisatie heeft dringend een architectuur nodig. En daarmee is de vicieuze cirkel rond.

Belangrijke uitgangspunten

Om een architectuur effectief te laten zijn hanteren wij de volgende uitgangspunten:

• De architectuur is er voor de business en is daarom begrijpelijk voor de business;

• De architectuur geeft antwoord op de actuele vragen en uitdagingen waarmee de business kampt;

• De architectuur biedt ontwikkelaars duidelijke handvatten om IT te ontwikkelen die voorziet in de behoeftes van de business;

• Architecten kennen de business door en door en hebben hier uitgebreid contact mee. Daardoor worden zij gezien als gelijkwaardige gesprekspartner;

• De architectuur is een gezamenlijk product van architecten, business en technici. Voor de business voelt het echter als ‘zijn’ product.

Wat zijn uw uitgangspunten als architect? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog!